Samen met mijn vrouw Carolyn bezocht ik in 1995 Phipps Festus Bourne in zijn atelier in Virginia in de VS. Bourne, die in 2002 overleed, was een meester-houtbewerker wiens werken zeer nauwkeurige kopieën van de werkelijkheid voorstellen. ‘Het is simpel om een eend uit hout te snijden,’ vertelde hij. ‘Je neemt gewoon een stuk hout, houdt het beeld van een eend in gedachten en snijdt alles weg dat er niet op lijkt.’

Zo gaat het ook bij God. Hij kijkt naar jou en mij als blokken ruw hout, ziet de op Jezus lijkende man of vrouw die erin verstopt zit, hakt de takjes en bast eraf en snijdt dan alles weg dat niet in het plaatje past. We zouden er versteld van staan als we konden zien hoe mooi we eruit zien als ‘eenden’ die af zijn.

Maar eerst moeten we accepteren dat we een blok hout zijn, en toelaten dat de Kunstenaar ons uitsnijdt, vormt en schuurt waar Hij dat wil. Dat wil zeggen dat onze al dan niet plezierige omstandigheden het instrument zijn waarmee God ons vormt. Hij formeert ons stukje bij beetje tot het prachtige schepsel dat Hij voor zich zag toen Hij naar ons als lomp stuk hout keek.

Bij tijden is dat een heerlijk proces. Op andere momenten is het zeer pijnlijk. Maar uiteindelijk bereikt Hij met al zijn instrumenten dat we het ‘evenbeeld van zijn Zoon’ worden (Rom. 8:29). Verlangt u ernaar om dat te zijn? Leg dan uw leven in de handen van de meester-houtsnijder.