Don is een bordercollie en woont op een boerderij in het Schotse South Lanarkshire. Op een dag ging hij met zijn baasje Tom erop uit die bij een aantal dieren wilde kijken hoe het met ze ging. Ze reden samen in een klein vrachtwagentje zoals je die vaker op boerderijen ziet. Toen ze op hun bestemming waren aangekomen, stapte Tom uit, maar vergat hij de wagen op de handrem te zetten. Don was inmiddels op de chauffeursstoel gaan zitten, toen het voertuig van de helling begon af te rollen. Hij reed dwars over een drukke tweebaansweg heen voordat hij stopte. Voor de bestuurders die op de weg reden, moet het geleken hebben dat de hond het vrachtwagentje bestuurde! De dingen zijn niet altijd wat ze lijken . . .

Het leek erop dat Eliza en zijn knecht gevangengenomen zouden worden om naar de koning van Aram gebracht te worden. De troepen van de koning hadden de stad omsingeld waar Eliza en zijn knecht waren. De knecht dacht dat ze er geweest waren, maar Eliza zei: ‘Wees niet bang, wij zijn met meer dan zijn’ (2 Kon. 6:16). Op het gebed van Eliza kon ook de knecht het grote, bovennatuurlijke leger zien dat als een beschermende haag om hen heen stond.

Een situatie die hopeloos lijkt is niet altijd zo als wij denken of menen waar te nemen. Als je het gevoel hebt dat je overweldigd wordt en in de minderheid bent, bedenk dan dat God er is een aan jouw kant staat. Hij ‘vertrouwt je toe een zijn engelen, die over je waken waar je ook gaat’ (Ps. 91:11).