Ik kan er erg van genieten om naar een blauwe, wolkenloze lucht te kijken. De lucht is een prachtig onderdeel van het meesterwerk van onze grote Schepper, aan ons gegeven om er plezier aan te beleven. Denk u eens in hoe piloten vaak van het uitzicht kunnen genieten. Ze gebruiken allerlei aanduidingen voor een lucht die perfect is om te vliegen, maar de mooiste is deze: ‘Je kunt morgen zelfs zien.’

De dag van morgen ligt buiten ons blikveld. Soms hebben we het er al moeilijk genoeg mee om te zien of te begrijpen wat het leven vandaag op ons af doet komen. In de Bijbel lezen we: ‘U weet niet eens hoe uw leven er morgen uitziet. U bent immers maar een damp, die heel even verschijnt en dan al verdwijnt’ (Jak. 4:14).

Het feit dat ons zicht beperkt is, hoeft evenwel geen reden te zijn om te wanhopen. Integendeel. We vertrouwen op de God die al onze ‘morgens’ volkomen overziet, en die weet wat we nodig hebben om de uitdagingen die nog in de toekomst liggen aan te kunnen. De apostel Paulus wist dat heel goed. Daarom moedigt hij ons aan met de hoopvolle woorden (enigszins vrij vertaald): ‘We leven in het geloof, niet uit wat we zien’ (2 Kor. 5:7).

Als we op God vertrouwen voor onze dag hier en nu en voor de dagen die nog moeten komen (alles wat we niet kunnen zien), dan hoeven we ons niet al te druk te maken over alles wat het leven op ons pad brengt. Samen met Hem gaan we de weg van het leven, en Hij weet wat de toekomst brengt. En Hij is sterk en wijs genoeg om het aan te kunnen.