Een paar jaar geleden nodigde een vriend me uit om samen met hem als toeschouwer een professioneel golftoernooi bij te wonen. Voor mij was dat de eerste keer, en ik had er geen idee van wat ik moest verwachten. Toen we daar kwamen kreeg ik tot mijn verrassing allerlei geschenkjes, informatie en plattegronden van de golfbaan. Maar het allermooiste was dat we toegang kregen tot de VIP-tent achter de achttiende ‘green’, waar we gratis eten kregen en konden zitten. Tot die tent had ik in mijn eentje nooit toegang gekregen. Het was alleen dankzij mijn vriend dat ik daar zomaar mocht komen.

Aan onszelf overgelaten zouden we allemaal hopeloos ver van God verwijderd zijn, en blijven. Maar Jezus nam onze straf op zich en biedt ons zijn leven en vrije toegang tot God aan. Paulus schreef: ‘Zo zal nu door de kerk de wijsheid van God in al haar schakeringen bekend worden’ (Ef. 3:10). Dankzij die wijsheid zijn de Jood en de heiden samengekomen in Jezus, die voor ons de weg vrijgemaakt heeft zodat we in vrijheid tot God de Vader mogen gaan. Dankzij Jezus, ‘in wie wij vrijelijk toegang hebben tot God, vol vertrouwen door ons geloof in hem’ (vers 12).

Als we ons vertrouwen op Jezus stellen, ontvangen we de allerbeste ‘vrije toegang’ die er bestaat: toegang tot de God die ons liefheeft en graag een relatie met ons wil.