Ik genoot volop van mijn eerste ervaring met wildwater raften, dat wil zeggen, totdat ik het gebrul van de stroomversnellingen iets verderop in de rivier hoorde. Plots werd ik overspoeld door onzekerheid, angst, en twijfel, en dat allemaal tegelijk. Wat een ervaring om over zo’n waterval te varen! Maar opeens was het voorbij. De gids die achterin zat had ons er veilig en wel doorheen gebracht. We hadden het gered, in ieder geval tot de volgende stroomversnelling.

De veranderingen die we in ons leven doormaken, kunnen soms op zo’n wildwater-ervaring lijken. De onvermijdelijke sprongen van de ene periode van je leven naar de volgende (van school naar je eerste baan, wisselingen van baan, het huis uit gaan om met je partner te gaan samenleven, van loopbaan naar pensioen, van jong naar oud): allemaal worden ze gekenmerkt door onzekerheid en twijfel.

Bij een van de meest opvallende overgangen in de geschiedenis van het Oude Testament, nam Salomo de troon van zijn vader David over. Ik weet zeker dat hij de toekomst met onzekerheid tegemoet zag. Welk advies gaf zijn vader hem? ‘Wees vastberaden en standvastig, ga aan het werk, laat je door niets weerhouden of ontmoedigen, want God, de HEER, mijn God, staat je ter zijde’ (1 Kron. 28:20).

We maken allemaal onze overgangen in het leven mee. Maar met God als gids staan we er niet alleen voor. Als we de ogen gericht houden op Hem die ons veilig door de stroomversnellingen heen brengt, zullen we vreugde en zekerheid kennen. Hij heeft al zo velen vóór ons er veilig doorheen gebracht.