Een paar maanden geleden kreeg ik een e-mail met een uitnodiging om me aan te sluiten bij een internet-community van ‘gedreven mensen’. Ik wilde wel eens weten wat ‘gedreven’ precies betekende, en kwam erachter dat een gedreven persoon iemand is die uiterst gemotiveerd is om te slagen en die zich tot het uiterste zal inspannen om zijn doel te bereiken.

Is het goed om zo ‘gedreven’ te zijn? Er is een test die altijd goed werkt: ‘Doe alles ter ere van God’ (1 Kor. 10:31). Vaak doen we dingen om zelf de eer te ontvangen. Na de zondvloed die tijdens Noachs leven plaatsvond, besloten de mensen om een toren te bouwen om daarmee naam te maken (Gen. 11:4). Ze wilden beroemd zijn en voorkomen dat ze over de hele aarde verspreid zouden worden. Maar omdat ze het niet ter ere van God deden, waren ze op een verkeerde manier ‘gedreven’.

In tegenstelling daarmee wijdde koning Salomo de ark van het verbond en de nieuwe tempel die hij gebouwd had aan de Heer, waarbij hij zei: ‘Ik heb voor de naam van de HEER, de God van Israël, een tempel gebouwd’ (1 Kon. 8:20). Vervolgens bad hij: ‘Moge hij ervoor zorgen dat wij hem toegenegen en gehoorzaam blijven’ (vers 58).

Wanneer het ons grootste verlangen is om God groot te maken en Hem in alles te gehoorzamen, dan worden we gedreven mensen die door de kracht van de Geest Jezus liefhebben en dienen. Laat ons gebed dan ook als echo van dat van Salomo klinken, zodat we ‘volkomen toegewijd blijven aan de HEER, onze God, door zijn voorschriften te volgen en ons aan zijn geboden te houden’ (vers 61).