Toen we met de tienergroep over de filmreeks van The Lord of the Rings spraken, vertelde een van de jongeren dat hij liever een boek leest dan een film kijkt. Toen hem gevraagd werd waarom dat zo was, vertelde hij: ‘Met een boek kun je zo lang op één plek blijven als je maar wilt.’ Er is zeker iets te zeggen voor de kracht dat je in een boek of verhaal blijft hangen. Dat geldt al helemaal voor de verhalen in de bijbel.

In Hebreeën 11, dat wel het ‘hoofdstuk van de geloofshelden’ genoemd wordt, worden negentien personen met naam en toenaam genoemd. Ieder van hen moest een eigen weg gaan van moeiten en twijfel, maar koos ervoor om God te gehoorzamen. ‘Zij allen zijn in geloof gestorven; wat hun beloofd was zagen ze geen werkelijkheid worden, ze hebben slechts een glimp ervan begroet, en ze zeiden van zichzelf dat zij op aarde leefden als vreemdelingen en gasten’(vs. 13).

Het is gemakkelijk genoeg om snel de bijbel door te lezen, zonder dat je de mensen en gebeurtenissen waarover je leest echt tot je door te laten dringen. Dankzij onze strakke tijdsplanning en overvolle agenda’s beroven we onszelf van de mogelijkheid om dieper over Gods waarheden en zijn plan voor ons leven na te denken. Maar als je bereid bent om wat langer te blijven hangen, dan zul je merken dat je al snel verdiept raakt in het leven en de waargebeurde verhalen van mensen die net als jij ervoor gekozen hebben om hun leven op Gods trouw te grondvesten.

Wanneer je Gods Woord opent, bedenk dan dat je zo lang mag blijven als je maar wilt.