‘Wil je zien wat er aan de binnenkant zit?’ vroeg mijn vriendin. Ik had haar juist een compliment gegeven over de ouderwetse lappenpop die haar dochter in de armpjes had. Ik was meteen nieuwsgierig; natuurlijk wilde ik dat zien! Ze draaide de pop om, en maakte een ritsje open, dat heel subtiel aan de achterkant was gemaakt. Uit het stoffen lichaam haalde Emily voorzichtig een bijzondere schat: de lappenpop die ze meer dan twee decennia eerder zelf vastgehouden en geknuffeld had, toen zij klein was. Zonder de ‘vulling’ die hem stevigheid en vorm gaf, was de ‘buitenste’ pop maar een slap omhulsel.

De waarheid omtrent Jezus’ leven, sterven en opstanding wordt door Paulus omschreven als een schat, die verstopt zit in de breekbare menselijkheid van het volk van God. Die schat stelt mensen die op Hem vertrouwen in staat om onder ondenkbare tegenstand overeind te blijven en Hem te blijven dienen. Als we dat doen, dan straalt zijn licht (zijn leven) helder door de ‘barsten’ van onze menselijkheid heen. Paulus moedigt ons allemaal aan om vol te houden (2 Kor. 4:16) omdat God ons de kracht geeft om zijn werk te doen.

Net als die ‘inwendige’ pop geeft de schat van het evangelie in ons, ons leven doelgerichtheid en vastberadenheid. Wanneer Gods kracht door ons heen straalt, kan het ervoor zorgen dat mensen om ons heen gaan vragen ‘wat er binnenin zit’. Dan kunnen we de rits van ons hart opentrekken en de leven brengende belofte van de redding in Christus laten zien.