Als het over de tijd gaat, zijn wetenschappers behoorlijk pietluttig. Aan het eind van 2016 voegde het Goddard Space Flight Center in Maryland een extra seconde aan het jaar toe. Dus als je het gevoel had dat het jaar wat langer duurde dan normaal, dan kan dat kloppen.

Waarom deden ze dat? Omdat de aarde steeds een fractie van een seconde langzamer om zijn as draait, duren de jaren steeds iets langer. Als wetenschappers door de mens gemaakte voorwerpen volgen die de ruimte in geschoten zijn, dan telt elke milliseconde. Zo nauw luistert het. Volgens een wetenschapper is dat om ‘ervoor te zorgen dat de programma’s om botsingen te voorkomen nauwkeurig zijn’.

Voor de meesten van ons maakt een seconde meer of minder weinig uit. Toch lees je in de Bijbel dat onze tijd en wat we ermee doen wel degelijk van belang zijn. Zo schrijft Paulus dat ‘er maar weinig tijd rest’ (1 Kor. 7:29). De tijd die we hebben om Gods werk te doen is beperkt, en we moeten er verstandig mee omgaan. Paulus roept ons ook op om ‘onze dagen goed te gebruiken, want we leven in een slechte tijd’ (Ef. 5:16).

Dat betekent niet dat je als de wetenschappers elke milliseconde moet tellen, maar wel dat je beseft hoe vluchtig het leven is (Ps.39:4) en hoe belangrijk het is de tijd die je gegeven is goed te gebruiken.