Wat zijn de dingen waardoor je ’s avonds niet in slaap kunt komen? De laatste tijd heb ik de nodige moeite met slapen en lig ik tot diep in de nacht in mijn bed te woelen en te draaien, terwijl ik probeer een oplossing voor een bepaald vraagstuk te bedenken. Uiteindelijk begin ik te vrezen dat ik niet genoeg uitrust om de uitdagingen van de dag erna aan te kunnen.

Klinkt bekend? Problematische relaties, onzekerheid over de toekomst, wat het ook is, we kennen allemaal op een gegeven moment wel zo onze zorgen.

Koning David voelde zich duidelijk ellendig, toen hij Psalm 4 dichtte. Met onterechte beschuldigingen boorden de mensen zijn reputatie de grond in (vs. 3). Sommigen twijfelden er openlijk aan of hij wel zo geschikt was om koning te zijn (vs. 7). Waarschijnlijk was David boos omdat hij zo kwalijk behandeld werd. Hij zal er vast en zeker nachten van wakker gelegen hebben. En toch lezen we ook deze opmerkelijke zin: ‘In vrede leg ik mij neer en meteen slaap ik in’ (vs. 9).

Charles Spurgeon gaf de volgende prachtige uitleg bij dit negende vers: ‘Doordat hij zo kon gaan liggen . . . legde David alles in de handen van een ander; dat deed hij volledig, want van alle zorgen ontdaan kon hij rustig gaan slapen. Hij kende een volkomen vertrouwen.’

Waardoor werd dit vertrouwen geïnspireerd? Vanaf het begin had David er alle vertrouwen in dat God zijn gebed zou horen (vs. 4). En hij wist zeker dat God in alle opzichten voor Hem zou zorgen, omdat Hij David tot voorwerp van zijn liefde had gekozen.

Moge God ons helpen om in zijn kracht en nabijheid te rusten, wanneer de zorgen ons teveel dreigen te worden. In zijn machtige en liefdevolle armen kunnen wij ons neervlijen en rustig in slaap vallen.