Laatst wilde ik mijn vrouw Cari een tekstberichtje sturen, dat ik eerst op mijn mobiel insprak. Ik zou juist de deur uitgaan om haar van haar werk op te halen, en wilde het volgende tekstje naar haar sturen: ‘Waar zal ik je ophalen, old gal?’

Cari vind het prima als ik haar ‘old gal’ noem (‘mijn ouwe meissie’). Dat is zo’n koosnaampje dat ik wel vaker gebruik als we samen thuis zijn. Maar mijn telefoon ‘begreep’ de uitdrukking niet goed, en maakte er ‘old cow’ van (‘ouwe koe’).

Ik had geluk: Cari begreep direct wat er gebeurd moest zijn, en ze kon er wel om lachen. Later postte ze mijn berichtje op haar sociale media, en stelde er de vraag bij: ‘Moet ik me nu beledigd voelen?’ We lachten er samen hartelijk om.

De begripvolle manier waarop mijn vrouw die dag op mijn minder fraaie woorden reageerde, deed me denken aan de begripvolle manier waarop God naar onze gebeden luistert. Als je bidt, weet je niet altijd precies wat je moet zeggen, of waarvoor je moet bidden, maar als je van Jezus bent, dan ‘pleit’ zijn Geest zelf in je ‘met woordloze zuchten’ (Rom. 8:26). Zo helpt Hij je om je diepste noden bij Hem neer te leggen.

Onze hemelse Vader staat niet op een afstandje te wachten tot wij eindelijk de juiste woorden gevonden hebben. Je kunt alles bij Hem brengen in de zekerheid dat Hij je begrijpt en met liefde en begrip aanneemt.