Toen mijn vrouw Marlene en ik in Londen waren, regelde een vriend van ons dat we een bezoekje aan de Sky Garden konden brengen, de ‘hemeltuin’. Gelegen op de bovenste verdieping van een wolkenkrabber van vijfendertig verdiepingen in het financiële centrum van de stad, is de Sky Garden een door glas overkoepeld terras met planten, bomen en bloemen. Maar wat er buiten was boeide ons nog het meest. Van een hoogte van zo’n honderdvijftig meter keken we uit over de St. Paul’s Cathedral, de Tower of London en zo meer. Het uitzicht over de stad was adembenemend, en leverde ons ook nog een goede les over perspectief op.

Onze God heeft het perfecte perspectief op alles wat wij meemaken. Een psalm zegt: ‘Laat dit voor het nageslacht worden opgeschreven, dan zal een herboren volk de HEER loven, als de HEER heeft neergezien van zijn heilige hoogte, zich vanuit de hemel naar de aarde heeft neergebogen om het zuchten van gevangenen te horen, om vrij te laten wie de dood nabij zijn’ (Ps. 102:19-21).

Net als de ongelukkigen die in deze psalm genoemd worden, zitten wij vaak gevangen in het heden met al zijn moeiten, en ‘zuchten’ we het uit van de wanhoop. Maar God ziet ons leven van begin tot eind. Onze Heer wordt nooit overvallen door de dingen die ons het zicht kunnen benemen. Zoals de dichter al zag, leidt zijn perfecte perspectief tot de uiteindelijke redding en zelfs de bevrijding van wie ‘de dood nabij’ is (vs. 21, 28-29).

Bedenk op de moeilijke momenten: wij weten misschien niet wat er daarna komt, maar de Heer wel. Hem kun je vertrouwen op elk moment dat nog voor ons ligt.