Soms is de levensreis zo zwaar dat je het gevoel hebt dat je niet meer verder kunt, en dat er geen enkel lichtje aan het eind van de tunnel te zien is. Toen we eens in ons gezin zo’n periode meemaakten, kwam mijn vrouw op een ochtend naar beneden met een nieuwe gedachte die ze in haar stille tijd gekregen had: ‘Ik geloof dat God wil dat we wanneer het weer licht is niet vergeten wat we in deze duistere periode leren.’

Paulus schrijft ook zoiets in het eerste hoofdstuk van zijn tweede brief aan de Korintiërs. Eerst vertelt hij over de verschrikkelijke moeiten die hij en zijn team in Azië doorstaan hebben. Paulus wil de Korintiërs aan het besef geven dat God zelfs uit je donkerste momenten iets goeds kan laten groeien. We worden getroost, schrijft hij, zodat we leren om anderen te troosten (vs. 4). Hij en zijn team leerden door hun beproevingen dingen van God die ze konden gebruiken om de Korintiërs te troosten en te adviseren, toen die soortgelijke moeilijkheden doormaakten. Ook voor ons doet God dat, als we maar willen luisteren. Hij gebruikt onze moeiten om ons te leren om dat wat we gekregen hebben ook weer aan anderen door te geven.

Is het momenteel donker om je heen of in je hart? Laat je dan moed inspreken door wat Paulus schrijft over wat hij ervaren heeft. Vertrouw erop dat God je op dit moment leidt en waarheden in je hart geeft, zodat je die later kunt delen met anderen die in soortgelijke omstandigheden verkeren. Jij hebt het al eens doorgemaakt, en kent de weg naar huis.