Toen ik voorbereidingen trof om met een groepje jongeren op een zendingsreis te gaan, was de meest gestelde vraag: ‘Is er ook wifi?’ Wat dat betreft kon ik hen geruststellen. Je kunt je dus het gekreun en gejammer wel voorstellen, toen op een avond de wifi uitgevallen was.

Voor velen van ons is het lastig om van je smartphone gescheiden te zijn. En als je dan je iPhone of Android in je hand hebt, ben je vaak niet van je scherm los te branden.

Zoals veel dingen kunnen het internet en alles wat dat te bieden heeft zowel een zegen als een afleiding zijn. Het hangt er maar vanaf wat je ermee doet. In Spreuken staat de tekst: ‘De geest van een verstandig mens zoekt kennis, dwazen zwelgen in dwaasheid’ (15:14).

Als je de wijsheid van Gods Woord op je leven probeert toe te passen, kun je jezelf de vraag stellen: voel ik de hele dag door die dwang om voortdurend sociale netwerken te checken? Wat zegt dat over de dingen die je zoekt, wat je van het leven wil? En moedigen de dingen die je online leest of ziet je aan om op een verstandige manier in het leven te staan (vs. 16-21)? Of doe je je tegoed aan rotzooi, geroddel en gescheld, materialisme of seksuele onzuiverheid?

Als je het werk van de Heilige Geest in je leven toelaat, dan kun je je hoofd vullen met ‘alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eervol is’ (Fil. 4:8). Met Gods wijsheid als leidraad kun je de goede keuzes maken waardoor Hij geëerd wordt.