Ik kreeg haar e-mail binnen aan het eind van een lange, drukke werkdag. Ik opende hem niet. Ik was al aan het overwerken om een familielid te helpen die ernstig ziek was. Voor extra sociaal contact had ik op dat moment geen tijd, vond ik.

Toen ik de volgende ochtend de e-mail van mijn vriendin opende, las ik echter het volgende zinnetje: ‘Kan ik je op de een of andere manier met iets helpen?’ Met een lichtelijk beschaamd gevoel begon ik aan een ontkennend antwoord. Maar toen stopte ik weer en haalde eens diep adem. Het drong tot me door dat de vraag me bekend in de oren klonk, alsof hij van God kwam zelfs.

Jezus zelf had eens een soortgelijke vraag gesteld. Toen Hij Jericho binnenliep, hoorde Hij hoe een blinde bedelaar Hem aanriep. Jezus hield halt om de man, die Bartimeüs heette, te vragen wat Hij voor hem kon doen. ‘Wat wilt u dat ik voor u doe?’, vroeg Hij hem. ‘Rabboeni,’ luidde het antwoord, ‘zorg dat ik weer kan zien’ (Mar. 10:51).

Dat was een eerlijk antwoord voor een blinde. Jezus genas hem direct. Mijn vriendin wilde graag dat ik ook zo eerlijk tegen haar was. Dus ik beloofde haar dat ik zou bidden om inzicht in wat mijn grootste behoefte was , en dat ik het haar in alle nederigheid zou laten weten. Weet jij wat op dit moment jouw grootste behoefte is? Vraagt een vriend of vriendin ernaar, vertelt het die persoon dan eerlijk. En breng ook je vraag daarover naar een hoger niveau. Zeg het tegen God.