Het weer buiten zag er dreigend uit en op mijn mobiel verscheen een waarschuwing voor mogelijke plotselinge overstromingen. Een ongebruikelijk groot aantal auto’s stond in onze buurt geparkeerd; een groot aantal ouders en anderen stond te wachten bij de halte van de schoolbus, waar ze hun kinderen zouden oppikken. Tegen de tijd dat de bus arriveerde was het gaan regenen. Op dat moment zag ik een vrouw uit haar auto stappen en een paraplu uit de kofferbak pakken. Ze liep naar een klein meisje en zorgde ervoor dat die door de paraplu tegen de regen beschermd werd tot ze bij de auto waren. Een mooi ‘levend’ plaatje van ouderlijke zorg en bescherming, dat me deed denken aan de manier waarop de hemelse Vader voor ons zorgt.

De profeet Jesaja voorspelde straf wegens de ongehoorzaamheid van Gods volk, gevolgd door een betere tijd (Jes. 40:1-8). Met een bericht uit de hemel dat vanaf de berg gesproken werd (vs. 9), werd de Israëlieten op het hart gedrukt dat God er is en voor hen zorgt. Het goede nieuws toen en nu is dat een angstig hart niets hoeft te vrezen omdat God de macht heeft en heerst (vs. 9-10). Bij deze aankondiging hoorde ook het nieuws over de bescherming die de Heer biedt, zoals een herder er voor zijn kudde is (vs. 11): kwetsbare lammetjes vinden een veilig heenkomen in de armen van de Herder; ooien worden gekoesterd en met zorg geleid.

Voor wie leeft in een wereld waarin de omstandigheden niet altijd gemakkelijk zijn, mogen dit soort beelden van veiligheid en zorg dienen als een aanmoediging om met vertrouwen naar de Heer te kijken. Wie met heel zijn hart op Hem vertrouwt, vindt bij de Heer hoop en nieuwe kracht (vs. 31).