Er zijn duizenden verschillende teksten die je op kaarten kunt aantreffen, maar een van de meest aandoenlijke is wel deze eenvoudige uitspraak: ‘Thanks for being you’, ‘bedankt dat je jij bent’. Als je zo’n kaart krijgt, dan weet je dat hij van iemand komt die jou niet waardeert om wat je gepresteerd hebt, maar om wie je bent.

Ik vraag me wel eens af of dit gevoel voor ons ook geen goede manier is om ‘dank U’ tegen God te zeggen. Natuurlijk zijn er momenten waarop je God dankt omdat Hij op een tastbare manier in je leven ingegrepen heeft, zoals wanneer je Hem dankt voor een bepaalde baan die je gekregen hebt. Maar vaak is het genoeg om simpelweg te zeggen: ‘Dank U, God, voor wie U bent.’

Dat is het idee dat ik ook terug hoor in een bijbeltekst als 1 Kronieken 16:34: ‘Loof de HEER, want hij is goed, eeuwig duurt zijn trouw.’ Of Psalm 7:18: ‘Ik zal de HEER om zijn rechtvaardigheid loven, de naam van de HEER, de Allerhoogste, bezingen.’ Dank U, God voor wie U bent: de Heilige. Of ‘Laten we hem naderen met een loflied (. . .) De HEER is een machtige God’ (Ps. 95:2-3). Dank U, God, voor wie U bent: de Almachtige Heerser van het heelal.

Wie God is. Dat is meer dan genoeg reden voor ons om even te staken wat we doen en Hem bewust te loven en te danken. Dank U, God, dat U gewoon bent wie U bent.