Bij ons in huis hangt een wandbordje met de tekst: ‘Gevraagd of ongevraagd, God is hier.’ Anders gezegd: of je het nu beseft of niet, God is er.

Hosea is een profeet uit de oudtestamentische tijd, meer specifiek uit het eind van de achtste eeuw (755-715 v.Chr.). Hij schrijft iets vergelijkbaars aan het Hebreeuwse volk. Hij spoort de mensen aan om ‘ernaar te jagen’ om God te erkennen (Hos. 6:3). Dat is nodig omdat ze Hem vergeten waren (4:1). Als de mensen vergeten dat God er is, dan wenden ze zich van Hem af (vs. 12) en al snel is er voor Hem helemaal geen plek meer in hun denken (Ps. 10:4).

Hosea’s eenvoudige maar diepe inzicht en oproep om God te erkennen, herinneren je eraan dat Hij bij je is en in je leven werkt, in blijde en verdrietige momenten.

God erkennen kan betekenen dat je bij een promotie op je werk erkent dat God je geeft wat je nodig hebt om je werk op tijd en binnen het budget uit te voeren. Als je een bepaald huis niet kunt krijgen, betekent God erkennen wellicht dat je erop moet vertrouwen dat Hij elke situatie ten goede kan keren. Als je niet de studie kunt volgen die je graag zou willen, dan kun je erkennen dat God bij je is en daar troost in vinden, zelfs als je teleurgesteld bent. Als je geniet van een maaltijd, betekent God erkennen dat je je ervan bewust bent dat Hij degene is die voorziet in de ingrediënten en een keuken om het eten klaar te maken.

Als je God erkent, denk je eraan dat Hij bij je is in je successen en je zorgen, groot en klein.