Een vriend van me is door een Amerikaans zendingsechtpaar geadopteerd en opgegroeid in Ghana. Toen het gezin naar de VS terugkeerde, begon hij aan een studie die hij echter niet kon afmaken. Later ging hij bij het leger, dat uiteindelijk zijn studie betaalde en hem over de hele wereld liet reizen. Door dat alles heen was God aan het werk om hem voor een speciale taak klaar te stomen. Tegenwoordig is hij schrijver en uitgever van christelijke literatuur, waarmee hij een internationaal publiek bereikt.

Zijn vrouw heeft haar eigen interessante levensverhaal. Tijdens haar eerste studiejaar zakte ze voor haar scheikunde-tentamens. Dat kwam door de zware medicijnen die ze gebruikte vanwege haar epilepsie. Na een diepgaande bezinning stapte ze over van natuurwetenschappen naar een studie Amerikaanse gebarentaal, die voor haar beter behapbaar was. Toen ze daarover nadacht, zegt ze, ‘gaf God mijn leven een nieuwe richting, waarmee Hij een hoger doel had’. Tegenwoordig maakt ze zijn levengevende Woord toegankelijk voor mensen met een gehoorbeperking.

Vraag jij je wel eens af waar God je naartoe leidt? In Psalm 139:16 erkent de dichter Gods soevereine hand in ons leven, getuige de woorden: ‘Uw ogen zagen mijn vormeloos begin, alles werd in uw boekrol opgetekend, aan de dagen van mijn bestaan ontbrak er niet één.’ We weten niet hoe God de omstandigheden gebruikt om ons leven te leiden. Maar we mogen rust vinden in het besef dat God ons door en door kent en ons leven stuurt. Zijn soevereine hand is vaak niet te zien, maar Hij is er altijd.