Een collega van me gaf toe dat hij weinig met Jezus had. Hij vertelde me over zijn ‘comfortabele, narcistische leventje’, zoals hij het noemde, en hoe hem dat nauwelijks voldoening gaf. ‘Maar het probleem is dit: ik heb wel geprobeerd om een beter mens te zijn, zelfs om anderen te geven, maar het werkt gewoon niet. Het lijkt erop dat ik alles niet kan doen wat ik graag wil, en de dingen blijf doen waar ik juist graag mee wil kappen.’

‘Wat is jouw geheim dan?’, vroeg hij in alle ernst. ‘Mijn geheim,’ zei ik, ‘is dat er geen geheim is. Ik ben evenmin als jij in staat om naar Gods normen te leven. Ik bak er al even weinig van. Daarom hebben we Jezus nodig.’

Ik pakte er een bijbel bij en liet hem ‘zijn’ citaat zien zoals de apostel Paulus dat in Romeinen 7:15 verwoordt. Wat Paulus hier schrijft is zeer herkenbaar voor zowel ongelovigen als christenen, voor iedereen die merkt dat hij zijn best doet om goed te zijn en Gods liefde te verdienen, maar dat gewoon niet kan. Misschien vind jij het ook wel heel herkenbaar. Misschien dat je dan iets kunt met wat Paulus eraan vastknoopt, namelijk dat Jezus onze Redder is en je kan veranderen (7:25-8:2). Jezus heeft al alles gedaan wat nodig is om ons te bevrijden van alle dingen aan onszelf waardoor wij in de war raken en waar wij niets van snappen.

De barrière die er is tussen ons en God, de barrière van de zonde, is weggenomen zonder dat wij daar iets aan konden bijdragen. Gered worden (en de verandering die de Heilige Geest in je leven maakt, en de groei die Hij geeft): dat is iets wat God voor iedereen wenst. Hij klopt op de deur van je ziel. Beantwoord die klop vandaag. Het is geen geheim dat Hij het antwoord is.