Toen ik mijn hotel in Kampala in Oeganda uitstapte, keek mijn gastvrouw (die me kwam oppikken voor ons seminar) me met een geamuseerde grijns aan. ‘Wat is er zo grappig?’, vroeg ik haar. Ze lachte en zei: ‘Heb je vanochtend je haar gekamd?’ Nu moest ik ook lachen. Ik was inderdaad vergeten mijn haar te kammen. Ik keek in de grote spiegel die in de hal van het hotel hing. Hoe was het mogelijk dat ik dit niet eerder gezien had?

Met een praktisch beeld geeft Jakobus ons een breder perspectief zodat we meer hebben aan onze studie van de Schrift. We kijken in de spiegel naar onszelf om te zien of er nog iets verbeterd moet worden. Zit je haar goed, is je gezicht schoon, zitten de knoopjes van je overhemd dicht, dat soort dingen. De Bijbel is als een spiegel die je helpt je karakter, houding, gedachten en gedrag te onderzoeken (Jak. 1:23-24). Daardoor ben je in staat om je leven op één lijn te brengen met de principes die God geopenbaard heeft. Dan beteugel je je tong (vs. 26) en sta je ‘weduwen en wezen bij in hun nood’ (vs. 27). Je luistert naar wat Gods Geest je ingeeft en ‘neemt je in acht voor de wereld’.

Als je goed let op ‘de volmaakte wet die vrijheid brengt’ en die toepast in je leven, dan word je gezegend in wat je doet (vs. 2). Als je in de spiegel van Gods Woord kijkt, dan aanvaard je ‘zachtmoedig (. . .) de boodschap die in [ons] is geplant’ (vs. 21).