Toen mijn vrouw en ik ergens in het buitenland op straat door een fors gebouwde vreemde benaderd werden, voelden we ons niet op ons gemak. De vakantie was al een grote ramp. Verschillende keren waren we bedrogen en afgeperst, en was er naar ons geschreeuwd. Wat zouden we nu weer over ons heen krijgen? Maar tot onze grote verrassing wilde de man ons gewoon laten zien waar we het mooiste uitzicht over de stad hadden. Hij gaf ons een chocoladereep, glimlachte en vertrok weer. Dit kleine gebaar maakte de hele dag weer goed en betekende de redding van onze vakantie. We waren erg dankbaar voor de opkikker: we bedankten zowel de man als God.

Hoe was die man ertoe gekomen om twee mensen die hij niet kende te helpen? Liep hij soms de hele dag met een chocoladereep op zak om iemand te zoeken aan wie hij hem kon geven?

Verbazend hoe de kleinste daad de grootste glimlach tevoorschijn kan toveren en soms genoeg is om iemand op God te wijzen. In de Bijbel wordt het belang van ‘goede werken’ duidelijk benadrukt (Jak. 2:17, 24). Als dit als een uitdaging klinkt, wees er dan zeker van dat God je altijd in staat stelt om dit soort dingen te doen. hij heeft ze zelfs al ‘voorbereid’ (Ef. 2:10).

Misschien zorgt God ervoor dat je vandaag ‘toevallig’ tegen iemand aanloopt die een bemoedigend woordje nodig heeft, of heeft Hij een plannetje om je een kans te geven iemand te helpen. Het enige wat je hoeft te doen, is gehoorzamen.