Toen we laatst in New York City waren, besloten mijn vrouw en ik een sneeuwachtige avond te trotseren. Met de taxi wilden we van ons hotel naar een Cubaans restaurant gaan. Toen ik de gegevens in de taxi-app had ingevoerd, moest ik even slikken toen ik zag wat dit korte ritje ons moest kosten: $1.547,26! Toen ik was bijgekomen van de schrik, drong het tot me door dat ik per ongeluk een ritje naar ons huis had ingevoerd, dat honderden kilometers van New York vandaan staat.

Als je met de verkeerde informatie werkt, zijn de resultaten rampzalig. Dat is altijd zo. Daarom nodigt de schrijver van Spreuken ons uit om ‘een open oor voor onderricht’ en ‘een open geest voor kennis’ te hebben (Spr. 23:12). Als je daarentegen advies vraagt aan wie dwaas is, iemand die doet alsof hij meer weet dan hij feitelijk weet en God de rug heeft toegekeerd, dan gaat het mis. Zo iemand ‘veracht je verstandige woorden’ en zet je op het verkeerde been met zijn onzinnige of zelfs bedrieglijke raad (vs. 9).

Nee, dan kun je beter een ‘open geest voor kennis’ hebben (vs. 12). Dan kun je beter je hart openen voor Gods bevrijdende en duidelijke onderwijs, zijn woorden van hoop. Als je luistert naar mensen die met Gods wegen vertrouwd zijn, dan helpen zij je om goddelijke wijsheid te bemachtigen en te volgen. Dan laat Gods wijsheid je nooit afdwalen, maar bemoedigt en leidt Hij je naar leven en heelheid.