In 1995 boekten investeerders op de beurs in de VS een recordwinst, met een gemiddelde van 37,6 procent. In 2008 verloren investeerders vrijwel hetzelfde van hun inzet: 37,0 procent. De jaren ertussenin ging de winst op en neer en vroegen investeerders zich soms met angst in het hart af hoe het zou gaan.

Jezus zegde zijn volgelingen toe dat ze een ongelooflijk rendement zouden krijgen, wanneer ze hun leven in Hem investeerden. Ze hadden ‘alles achtergelaten’ om Hem te volgen (Mar. 10:28): hun huis, hun baan, hun positie en hun familie. Toch maakten ze zich wel wat zorgen over wat het hun zou opleveren, toen ze een rijke man zagen die het erg moeilijk vond om zijn wereldse goederen los te laten om Jezus te volgen. Maar Jezus verzekerde hun dat ieder die bereid was zich voor Hem op te offeren ‘het honderdvoudige [zou] ontvangen: in deze tijd (. . .) en in de tijd die komt het eeuwige leven’ (vs. 30). Daar kan geen effectenbeurs tegenop!

Nee, over het ‘winstpercentage’ van je geestelijke investeringen hoef je je geen zorgen te maken. Bij God is de uitkomst meer dan zeker. Als het om geld gaat, is het ons doel om de financiële winst uit onze investeringen te maximaliseren. Bij God is het niet in euro’s en centen uit te drukken wat je terugkrijgt, maar in de vreugde die je nu en in de eeuwigheid krijgt als je Hem kent, en als je die vreugde deelt met de mensen om je heen. –