Op 18 februari 1952 brak de tanker SS Pendleton op een kleine twintig kilometer van de kust van Massachusetts tijdens een zware storm doormidden. Meer dan veertig bemanningsleden zat vast in de zinkende achtersteven van het schip, dat door zware winden en harde golven geteisterd werd.

Toen het bericht over de ramp de kustwacht in Chatham in Massachusetts bereikte, ging bootsman eersteklas Bernie Webber met drie van zijn mannen met een reddingsboot op weg om de gestrande bemanning te redden. Ondanks de omstandigheden wisten ze tweeëndertig van de ogenschijnlijk kansloze zeelui te redden. Deze prestatie staat te boek als een van de grootste reddingsoperaties uit de geschiedenis van de Amerikaanse kustwacht, en is in 2016 verfilmd onder de titel The Finest Hours.

In Lucas 19:10 lees je hoe Jezus zijn eigen reddingsoperatie formuleert: als het ‘zoeken en redden wat verloren was’. Zijn kruis en opstanding werden de ultieme uitingen van die reddingsactie, waarbij Jezus onze zonden op zich nam en ieder die op Hem vertrouwt bij de Vader terugbrengt. Nu al twintig eeuwen lang zijn er mensen die zijn aanbod van nieuw en eeuwig leven omarmd hebben. Gered!

Als volgelingen van Jezus hebben we het voorrecht om, met de hulp van de Heilige Geest, met onze Redder samen te werken aan de grootste reddingsoperatie aller tijden. Wie is er in jouw leven die zijn reddende liefde nodig heeft?