Telkens wanneer mijn vriendin de telefoon niet kon opnemen, nodigde ze me via haar voicemail uit om een berichtje achter te laten. Ze sloot haar berichtje steevast af met een vrolijk ‘maak er een mooie dag van!’. Toen ik over haar woorden nadacht, besefte ik dat het eigenlijk helemaal niet in onze macht ligt om er altijd ‘een mooie dag van te maken’. De omstandigheden kunnen zomaar verre van mooi zijn. Maar als je goed kijkt, kun je zelfs dan vaak wel iets moois vinden in je dag, of alles nu goed gaat of helemaal niet.

Habakuk verwachtte niet dat de omstandigheden altijd rooskleurig zouden zijn. God had de profeet een toekomst laten zien waarin op sommige dagen de oogst of het vee (waarvan Gods volk behoorlijk afhankelijk was) totaal niet vruchtbaar zouden zijn (Hab. 3:17). Een beetje optimisme zou niet voldoende zijn om de komende moeilijke tijden goed te doorstaan. Als volk zou Israël tot extreme armoede vervallen. Habakuk maakte uiterst angstige momenten door (vs. 16).

En toch zei Habakuk dat hij zou ‘juichen voor de HEER’ en ‘jubelen voor God’ (vs. 18). Hij sprak zijn hoop uit in de God die de kracht geeft voor de moeilijke momenten die je doormaakt (vs. 19).

Soms maken we perioden van diep verdriet en moeiten mee. Maar wat je ook kwijtraakt, of waarvan je ook wenst dat je het nooit gehad had, net als Habakuk kunnen we ons verheugen in onze relatie met een liefdevolle God. Ook als het voelt alsof alles je ontvalt, zal Hij je niet in de steek laten (Heb. 13:5). Hij die aan ‘treurenden een kroon op hun hoofd schenkt’ en ‘vreugdeolie in plaats van een rouwgewaad, feestkledij in plaats van verslagenheid’, is onze diepste reden tot vreugde (Jes. 61:3).