Greg en Elizabeth hebben met hun vier schoolgaande kinderen regelmatig een ‘moppenavond’. Elk kind komt met een aantal moppen of grappen die hij door de week heen gelezen of gehoord heeft (of zelf bedenkt), die ze onder het avondeten vertellen. Deze traditie heeft al voor heel wat vrolijke uurtjes gezorgd; ze lachen wat af samen. Greg en Elizabeth merken zelfs dat het lachen gezond voor hun kinderen is, en dat het ook de moeilijke dagen opvrolijkt.

Ook C.S. Lewis wist ervan hoe goed een opgewekt gesprek aan tafel kan zijn. Hij schreef: ‘Onder de zon is er niets dat half zo goed is als een huishouden dat met elkaar lacht terwijl ze samen aan het eten zijn.’

De wijsheid van het koesteren van een blij hart is ook in het bijbelse boek Spreuken te vinden, waar staat: ‘Een vrolijk hart bevordert een goede gezondheid, een sombere geest verzwakt het lichaam’ (17:22). Zo biedt dit bijbelvers een ‘recept’ om gezond te worden en te blijven: laat vreugde je hart vervullen. Dat is een ‘medicijn’ dat weinig kost en een geweldig resultaat kan hebben.

Dit bijbelse recept hebben we allemaal wel nodig. Als je een zekere blijdschap in een gesprek meebrengt, dan komt een mogelijke onenigheid in een ander licht te staan. Het helpt je om vrede te ervaren, zelfs na een stressvolle toets op school of een zware dag op het werk. Een gezin (of groep vrienden) waar men samen kan lachen geeft een gevoel van veiligheid waarin iedereen weet en merkt dat hij geliefd is.

Voel je de behoefte om meer te lachen in je leven, als ‘medicijn’ voor je geest? Vergeet niet dat ook de Bijbel je aanmoedigt om een blijmoedig hart te cultiveren.