Vanaf de tribune keken we naar de basketbalwedstrijd van onze dochter. Opeens hoorden we hoe de coach één woord riep naar de teamleden die op het veld stonden: ‘Doubles’. Onmiddellijk veranderden de speelsters hun verdedigingsstrategie: waar ze eerst de tegenspeelsters een-op-een bewaakten, vormden twee van hen nu een paar tegen de langste tegenstander. Hun strategie werkte en ze konden voorkomen dat deze de ruimte kreeg om te scoren, waarna ze de bal zelf in handen kregen.

Salomo, de schrijver van het bijbelboek Prediker, worstelde met de inspanningen en frustraties van het leven. Ook hij wist dat het ‘loont’ om je met zijn tweeën te zijn, wanneer je de nodige moeite moet doen (Pred. 4:9). Iemand die in zijn eentje strijd ‘kan zich niet verdedigen’, maar ‘met zijn tweeën houd je stand’ (vs. 12). Een vriend die dichtbij is, kan je omhoog helpen wanneer je valt (vs. 10).

De woorden van Salomo moedigen ons aan om onze reis met anderen te delen, zodat je de beproevingen van het leven niet alleen onder ogen hoeft te zien. Voor sommigen van ons vraagt dat om een vorm van kwetsbaarheid die we niet kennen, of waarbij we ons niet op ons gemak voelen. Anderen verlangen juist naar een dergelijke intimiteit en worstelen ermee om vrienden te vinden met wie ze dat kunnen delen. Hoe dan ook moet je niet opgeven.

De wijze Salomo en basketbalcoaches zijn het in ieder geval over één ding eens: als je een team om je heen hebt is dat de beste strategie om de moeiten aan te kunnen, die op het sportveld en in het leven op je af komen. Heer, dank U voor de mensen die U in ons leven geeft en die ons bemoedigen en steunen.