Net als in andere steden over de hele wereld, zijn er in de buitenwijken van Parijs mensen te vinden die de daklozen in hun gemeenschap helpen. Kleding wordt in waterdichte zakken opgehangen aan daarvoor aangewezen hekken, zodat mensen die op straat leven er uit kunnen halen wat ze nodig hebben. Op de zakken zit een sticker waarop staat: ‘Ik ben niet kwijtgeraakt. Ik ben voor jou als je het koud hebt.’ Deze hulp verwarmt niet alleen de mensen die geen dak boven hun hoofd hebben, maar is ook een les voor de hele gemeenschap hoe belangrijk het is om mensen in nood te helpen.

In de Bijbel wordt meer dan ons onderstreept hoe belangrijk het is om voor de armen te zorgen en jegens hen ‘vrijgevig’ te zijn (Deut. 15:11). Je hebt soms de neiging om weg te kijken, wanneer arme mensen je pad kruisen, en wat je hebt stevig tegen je aan te drukken in plaats van het te delen. En toch roept God ons op om te beseffen dat we altijd behoeftige mensen om ons heen hebben, en om ‘ruimhartig en zonder spijt’ te geven (vs. 10). Jezus zegt dat we een blijvende schat in de hemel opbouwen, wanneer we zo de armen helpen (Luc. 12:33).

Je vrijgevigheid wordt misschien door niemand gezien dan God. Maar als je ruimhartig geeft, dan help je de mensen om je heen, maar ervaar je ook de vreugde die God geeft wanneer je dat doet. Help ons, Heer, om met open ogen en open handen er te zijn voor de armen die U op ons pad brengt.