Toen ik studeerde werkte ik elke zomer op een boerderij voor gasten in de schitterende bergen van Colorado. Om beurten namen we als stafleden daar de taak waar van ‘nachtwaker’. Het voornaamste daarbij was op te letten of er bosbranden ontstonden die een gevaar konden vormen voor de slapende gasten. In eerste instantie leek dit een vermoeiend en ondankbaar klusje, maar geleidelijk aan werd het voor mij een unieke kans om stil te worden, na te denken en troost te vinden in de nabijheid van God.

Koning David zocht naarstig naar de tegenwoordigheid van God. Hij dorstte ernaar (Psalm 63:2), zelfs wanneer hij in bed lag en de nacht ‘wakend’ doorbracht (vs. 7). Uit deze psalm blijkt wel dat David veel zorgen had. Misschien is hierin het diepe verdriet te horen over de opstand van zijn zoon Absolom. Maar de nacht werd voor David ook een moment waarop hij hulp en herstel kon zoeken in ‘de schaduw van uw [Gods] vleugels’ (vs. 8), in zijn kracht en nabijheid.

Misschien heb jij ook wel te maken met een crisis of met grote moeiten in je leven, en heb je moeite om troost te vinden, als je ’s nachts wakker ligt. Misschien heb jij je eigen ‘Absolom’ die zwaar op je hart en je geest drukt. Of er zijn andere problemen in je gezin, op je werk of in je financiële situatie, die je de momenten van rust afnemen. Denk er dan eens aan om de slapeloze uurtjes te zien als kans om je op God te richten en je aan Hem vast te klampen. Laat je door Hem vasthouden en ondersteunen.