Mijn vriendin (eigenlijk was ze mijn counselor) tekende een stokmannetje op een vel papier. Dit noemde ze je ‘privé-ik’. Toen tekende ze eenzelfde maar groter figuur om het eerste heen. Die noemde ze je ‘publieke ik’. Het verschil tussen de twee figuren, wie je in privé bent en wie je voor anderen bent, staat voor de mate waarin je integer bent.

Ik dacht na over haar les en vroeg me af: ben ik en public dezelfde figuur die ik privé ben? Kan ik zeggen dat ik integer ben?

Paulus schreef brieven aan de gemeente in Korinte, waarin hij liefde en tucht dooreenweefde in een oproep om als Jezus te zijn. Tegen het eind van zijn tweede brief (2 Korintiërs) richtte hij zich tot mensen die hem gebrek aan integriteit verweten en zei hij dat hij sterk was in wat hij schreef, maar zwak in zijn persoonlijke optreden (10:10). Deze critici gebruikten de professionele spraakkunst om hun luisteraars geld te ontfutselen. Paulus had weliswaar een gedegen opleiding genoten, maar hij sprak in eenvoudige en duidelijke taal. ‘De boodschap die ik verkondigde overtuigde niet door wijsheid, maar bewees zich door de kracht van de Geest,’ zei hij daarover (1 Kor. 2:4). Laat iemand die hem van zwak optreden beschuldigt ‘gezegd zijn dat ik, eenmaal bij u, precies zo zal optreden als in mijn brieven,’ schreef hij ook (2 Kor. 10:11).

Paulus wil zich bij zijn openbare optreden precies zo presenteren als hij ook in zijn privé-leven is. Hoe zit dat bij ons?