Ons zoontje van zes, Owen, vond het geweldig om een nieuw bordspel te krijgen. Maar toen hij al een half uur bezig was om de spelregels door te lezen, raakte hij gefrustreerd. Hij snapte niet goed hoe het spel gespeeld moest worden. Pas later, toen er een vriendje langskwam die het spel al kende, kon Owen echt genieten van zijn cadeau.

Ik keek toe hoe ze speelden en bedacht hoeveel gemakkelijker het is om iets nieuws te leren als je een ervaren leraar hebt. Als je iets leert, helpt het om de instructies te lezen. Maar het kan een boel verschil maken als je iemand hebt die je kan laten zien hoe het werkt.

Ook de apostel Paulus begreep dit principe. Aan Titus schreef hij een brief waarin hij hem leerde hoe hij zijn gemeente kon helpen te groeien in het geloof. Daarbij benadrukte Paulus hoe waardevol het is om ervaren gelovigen om je heen te hebben die je kunnen laten zien hoe het geloof werkt. Natuurlijk was het belangrijk om te onderwijzen in de ‘gezonde leer’, maar het was niet iets om alleen over te praten. Het moest geleefd worden. Paulus schreef dat oudere mannen en vrouwen vol zelfbeheersing moesten zijn, vriendelijk en liefdevol (Tit. 2:2-5). ‘Geef zelf met goede daden het voorbeeld,’ schreef hij aan Titus (vs. 7).

Ik ben dankbaar voor degelijk onderwijs, maar niet minder voor de velen die mij door hun leven dingen leren. Mensen die me laten zien wat het in de praktijk betekent om volgeling van Jezus te zijn, en dankzij wie ik duidelijker zie hoe ook ik dat pad kan volgen.