Toen ik als soldaat in Duitsland gelegerd was, kocht ik een gloednieuwe VW Kever uit 1969. Het karretje was een schoonheid! De donkergroene buitenkant paste perfect bij de bruine kunstleren bekleding. Maar de jaren verstreken en er gebeurde van alles, inclusief een aanrijding waarbij de treeplank en een van de deuren volledig vernield werden. Met wat meer fantasie had ik kunnen denken: ‘Mijn klassieke wagen is een prima kandidaat om hersteld te worden!’ En als ik meer geld had gehad, dan zou ik dat vast en zeker gedaan hebben. Maar het zat er niet in.

Gelukkig hebben we een God die alles perfect ziet en over onbeperkte middelen beschikt, en die het met kapotte en gedeukte mensen niet zo gauw op geeft. In Psalm 85 gaat het over mensen die perfecte kandidaten zijn voor herstel, en de God die dat herstel kan geven. De woorden klinken waarschijnlijk tegen de achtergrond van de terugkeer van de Israëlieten na zeventig jaar ballingschap (de straf voor hun opstandigheid tegen God). Achteraf gezien beseffen ze hoe genadig en vergevend Hij geweest is (vs. 2-4). Dat geeft hun de moed om God om hulp te vragen (vs. 5-8) en grote dingen van Hem te verwachten (vs. 9-14).

Wie van ons voelt zich niet af en toe gedeukt, gebroken en kapot? En soms komt dat door iets dat we onszelf aangedaan hebben. Maar de Heer is de God van vergeving en herstel, en daarom is er altijd hoop als je in alle nederigheid tot Hem gaat. Hij verwelkomt met open armen iedereen die zo bij Hem komt. En wie dat doet, is in die armen veilig geborgen.