‘Gebeden gaan nooit dood.’ Deze uitspraak van E.M. Bounds (1835-1913) trok de aandacht. Zijn klassiek geworden boeken over het gebed zijn een bron van inspiratie geweest voor hele generaties gelovigen. Zijn woorden over de kracht en de blijvende aard van onze gebeden zet hij voort met deze opmerkingen: ‘De lippen waarover ze gekomen zijn mogen dichtgaan in de dood, het hart dat ze gevoeld heeft kan stoppen met kloppen, maar de gebeden leven voort bij God en in Gods hart worden ze bewaard. Gebeden overleven degene die ze gesproken heeft; ze overleven een generatie, een tijdperk, een wereld.’

Heb jij je wel eens afgevraagd of je gebeden (met die name wanneer ze voortkomen uit moeite, pijn en verdriet) ooit bij God aankomen? De wijze woorden van Bounds herinneren ons aan het belang van onze gebeden, net als die in Openbaring 8:1-5. Dit speelt zich af in de hemel (vs. 1), de troonzaal van God en het controlecentrum van de kosmos. Engelen staan klaar om God te dienen (vs. 2), en een van hen biedt God wierook aan samen met de gebeden van ‘alle heiligen’ (vs. 3). Wat een bemoedigende eye-opener beeld van de gebeden die op aarde uitgesproken worden om op te stijgen naar God in de hemel (vs. 4). Als je denkt dat je gebeden onderweg verloren zijn gegaan of vergeten worden, mag je dit zien als troost en aanmoediging om vol te houden, want onze gebeden zijn kostbaar in Gods ogen.