We waren op de terugweg naar huis na een familiebezoek in een andere stad, toen ik hem vond. We waren gestopt bij een benzinestation toen ik een vieze, dikke envelop op de grond vond. Ik raapte hem op en keek wat erin zat. Tot mijn verrassing zat er een hele bulk geld in.

Iemand moest de envelop verloren zijn, en was er nu waarschijnlijk wanhopig naar op zoek. Ik gaf ons telefoonnummer aan de medewerkers van het pompstation voor het geval iemand ernaar zou vragen. Maar er is nooit voor gebeld.

Dat geld was van iemand, die het verloren was. Zo gaat het vaak met aardse schatten. Die kun je kwijtraken of verspillen, of ze kunnen gestolen worden. Je kunt ze verliezen door slechte investeringen of op een geldmarkt die we nauwelijks in de hand hebben. Voor de hemelse schat echter die we in Jezus hebben geldt dat niet. Je herstelde relatie met God en de beloften van eeuwig leven kun je niet kwijtraken op een pompstation of waar dan ook.

Daarom zegt Jezus dat we beter ‘schatten in de hemel’ kunnen verzamelen (Mat. 6:20). Dat doen we wanneer we ‘rijk zijn in goede dagen’ (1 Tim. 6:18) of ‘rijk zijn door het geloof’ (Jak. 2:5), wanneer we onze medemens helpen en Jezus met hem delen. Wanneer God ons leidt en kracht geeft, verzamelen we een eeuwige schat terwijl we uitkijken naar onze eeuwige toekomst met Hem.