Tegenwoordig is ze een gevierd schrijfster, maar eerder moest Caitlin opboksen tegen depressies doordat ze een keer met zinloos geweld te maken had. Ze vertelt hoe de emoties van het geweld haar meer raakten dan de aanval zelf. Dat toonde voor haar namelijk aan ‘hoe ongewenst ze was. Ik was niet het soort meisje dat je graag wilt leren kennen’. Ze voelde zich onwaardig, het soort persoon dat andere mensen gebruiken en wegwerpen.

God begrijpt zo iemand wel. Met veel liefde leidde Hij zijn volk, als een herder zijn schapen, maar toen Hij hen vroeg wat Hij hun waard was ‘betaalden ze mijn loon uit, dertig sjekel zilver’ (Zach. 11:12). Dat was de prijs van een slaaf, dat wat een meester moest krijgen als hun slaaf per ongeluk gedood was (Ex. 21:32). Ze beledigden God met het laagste aanbod dat ze Hem konden doen. ‘Breng het maar naar de smelter, dat vorstelijke loon dat zij me waard vinden’ (Zach. 11:13). En Hij liet Zacharia het geld weggooien.

Jezus begrijpt het. Hij werd niet alleen verraden door zijn vrienden, maar werd ook verkeerd begrepen en geminacht. De Joodse leiders verachtten Jezus, daarom boden ze Judas dertig zilverstukken, het laagste bedrag wat je voor iemand kunt geven, en hij nam het aan (Mat. 26:14-15; 27:9). Judas vond Jezus zo weinig waard dat hij Hem voor bijna niets verkocht.

Als mensen Jezus niet echt waarderen, dan hoeft het je niet te verrassen dat ze voor jou geen waardering hebben. Je waard wordt niet bepaald door wat andere mensen zeggen. Het wordt zelfs niet bepaald door wat je zelf zegt. Dat hangt geheel en al af van wat Jezus zegt. Voor Hem ben je het waard om voor te sterven.