Er is een muis die ik geweldig vind: Reepicheep, de galante pratende muis uit de Kronieken van Narnia van C. S. Lewis. In een van de verhalen is hij vastbesloten om het ‘uiterste oosten’ te bereiken en zich daar bij de grote leeuw Aslan (die symbool staat voor Jezus) te voegen. In zijn eigen woorden: ‘Zo lang ik kan, vaar ik oostwaarts op de Dawn Treader. Als zij niet verder kan, dan roei ik naar het oosten in mijn coracle [een klein bootje voor één persoon]. Als die zinkt, dan peddel ik met mijn vier poten door naar het oosten. Als ik dan niet meer kan zwemmen, en Aslans land nog niet bereikt heb, dan zink daar de zee in met mijn neus in de richting van de zonsopgang.’

Eenzelfde soort gedachte werd door Paulus iets anders verwoord: ‘Ik ga recht op mijn doel af’ (Fil. 3:14). Zijn doel was het om als Jezus te worden. Dat was het enige dat ertoe deed. Hij gaf toe dat hij nog een lange weg te gaan had, maar hij was niet van plan om op te geven voordat hij bereikt had waartoe Jezus hem geroepen had.

Niemand van ons komt in de buurt van wat we moeten zijn, maar net als de apostel kunnen we doorgaan en recht op ons doel blijven afstevenen. Net als Paulus zullen we moeten zeggen: ‘Niet dat ik al zover ben en mijn doel al bereikt heb.’ En toch, ondanks onze zwakheid, vermoeidheid en mislukkingen moeten we volhouden (vers 12). Maar alles hangt van God af; zonder Hem komen we nergens!

God is bij u, en stimuleert u om door te gaan . Blijf peddelen!