Onze zoon heeft zeven jaar met een drugsverslaving geworsteld, en in die periode hebben wij heel wat moeilijke dagen gekend. Terwijl we om zijn herstel baden en erop wachtten, hebben we geleerd met kleine overwinningen blij te zijn. Als er in een tijdsbestek van vierentwintig uur geen nare dingen gebeurden, dan zeiden we tegen elkaar dat het ‘een goede dag’ was. Die uitdrukking hielp ons om eraan te denken onze dankbaarheid jegens God te uiten voor de kleinste dingen waarmee Hij ons hielp.

In Psalm 126:3 zit een nog betere reminder weggestopt aan de liefdevolle genade van God en wat dat uiteindelijk voor ons betekent: ‘Ja, de HEER had voor ons iets groots verricht, we waren vol vreugde.’ Wat een prachtige uitspraak om mee te nemen als je denkt aan het medelijden dat Jezus ons aan het kruis betoond heeft. Alle moeilijkheden die je op één dag kunnen treffen zijn niet in staat de waarheid te veranderen dat de Heer ons zijn onpeilbare goedheid al heeft laten zien, wat er ook gebeurt, en dat zijn trouw ‘eeuwig duurt’ (Ps. 136:1)

Als we moeilijke omstandigheden doorstaan hebben en ontdekt hebben dat God trouw was, dan helpt het ons om dat in gedachten te houden als de wateren van het leven weer eens woest tekeergaan. Misschien weten we niet precies hoe God ons erdoor heen zal helpen, maar de goedheid die Hij ons in het verleden betoond heeft, kan het vertrouwen geven dat Hij dat zeker zal doen.