Maand: februari 2021

Gegrinnik in het donker

In een artikel in de Washington Post getiteld ‘Tech Titans’ Latest Project: Defy Death’ schreef Ariana Cha over pogingen van technologiemagnaten als Peter Thilee om manieren te vinden om het leven van de mens tot in het oneindige op te rekken. Het is een project waarvan ze bereid zijn er miljarden in te stoppen.

De ring van de onzichtbaarheid

De Griekse filosoof Plato (ong. 427-348 v.Chr.) had een creatieve manier bedacht om licht op de duistere kant van het menselijke hart te werpen. Hij vertelde het verhaal van een herder die per ongeluk een gouden ring vond die diep in de aarde verborgen was geweest. Op een dag kwam door een grote aardbeving een oud graf in een berg open te liggen, waar de herder de ring zag liggen. Bij toeval ontdekte hij ook dat de ring de magische eigenschap had dat hij de drager ervan in staat stelde wanneer hij maar wenste onzichtbaar te worden. Op grond van het idee van onzichtbaarheid, wierp Plato de vraag op: zouden mensen de verleiding om slechte dingen te doen kunnen weerstaan, als ze zich er geen zorgen over hoefden te maken dat ze betrapt en gestraft zouden worden?

Vrije toegang

Een paar jaar geleden nodigde een vriend me uit om samen met hem als toeschouwer een professioneel golftoernooi bij te wonen. Voor mij was dat de eerste keer, en ik had er geen idee van wat ik moest verwachten. Toen we daar kwamen kreeg ik tot mijn verrassing allerlei geschenkjes, informatie en plattegronden van de golfbaan. Maar het allermooiste was dat we toegang kregen tot de VIP-tent achter de achttiende ‘green’, waar we gratis eten kregen en konden zitten. Tot die tent had ik in mijn eentje nooit toegang gekregen. Het was alleen dankzij mijn vriend dat ik daar zomaar mocht komen.

Man uit één stuk

Kaleb was een echte ‘man uit één stuk’. Samen met Jozua hoorde hij bij het twaalfkoppige verkenningsteam dat eropuit gestuurd werd om het beloofde land te onderzoeken, en dat aan Mozes en het volk rapporteerde wat ze gezien hadden. Kaleb zei: ‘We kunnen zonder problemen optrekken en het land in bezit nemen. We kunnen dat volk makkelijk aan’ (Num. 13:30). Maar tien van zijn teamleden vonden dat ze onmogelijk konden slagen. Ondanks al Gods beloften, zagen zij alleen maar beren en leeuwen op de weg (vers 31-33).

‘Wat als’

Zelfs jaren nadat we in 2002 onze (toen zeventienjarige) dochter Melissa door een auto-ongeluk kwijtraakten, betrap ik mezelf er soms op dat ik de ‘wat als’-vraag stel. Wanneer je door verdriet overvallen wordt, is het niet zo moeilijk om je de gebeurtenissen van die noodlottige avond in juni voor de geest te halen, en aan factoren te denken die (als ze net anders gelopen waren) ervoor gezorgd zouden kunnen hebben dat onze Mel veilig thuis gekomen was.

Hou de vaart erin

Een van mijn lievelingsprogramma’s op de tv is The Amazing Race. Dit is een realityshow waarin tien echtparen naar het buitenland worden gestuurd en met de trein, bus, taxi, fiets en benenwagen van halte naar halte moeten racen om hun instructies voor de volgende uitdaging op te halen. Het doel is om als eerste echtpaar een bepaalde plek te bereiken, om de hoofdprijs van een miljoen dollar in de wacht te kunnen slepen.

Volmaakte genade

Wat Jezus over absolute idealen en over absolute genade zegt, lijkt elkaar tegen te spreken.

Het virale evangelie

Bij een project genaamd ‘Viral Texts’ van een universiteit in Boston wordt onderzocht hoe geprinte teksten in de negentiende eeuw zich door middel van kranten, hét sociale medium van die tijd, verspreidden. In de tijd vanaf de industriële revolutie vond men dat een artikel ‘viraal’ was, als het meer dan vijftig keer herdrukt was. In een artikel in de Smithsonian merkte Britt Peterson op dat een nieuwsbericht over een aantal volgelingen van Jezus die om hun geloof terechtgesteld waren in minsten honderdtien verschillende uitgaven was verschenen.

Boom aan de rivier

Het was een boom om jaloers op te zijn. Hij stond langs de rivier en hoefde zich geen zorgen te maken over de weerberichten, zinderende temperaturen of een onzekere toekomst. Gevoed en verkoeld door de rivier sleet hij zijn dagen met de takken opgeheven naar de zon en de wortels stevig in de aarde; met zijn bladeren maakte hij de lucht schoon, en bood hij schaduw aan ieder die even uit de zon wilde.

Beter dan een piñata

Zonder piñata, een vorm van karton of klei, gevuld met snoepjes en andere lekkernijen, is een Mexicaans feestje niet compleet. De kinderen slaan erop met een stok, en hopen hem kapot te slaan zodat de inhoud eruit komt.

De Vuurtoren

In Rwanda is er een christelijk centrum dat alleen door het feit dat het daar staat al een symbool van hoop en redding is. Het heet de ‘Vuurtoren’ en bevindt zich op de plek waar de toenmalige president van het land tijdens de volkerenmoord van 1994 een prachtig huis had staan. Het nieuwe gebouw is daar door christenen neergezet als een teken van licht en hoop. In het gebouw bevindt zich een bijbelschool waar een nieuwe generatie christelijke leiders onderwezen wordt, en daarnaast een hotel, een restaurant en andere instellingen die ten dienste van de gemeenschap staan. Uit de as herrijst nieuw leven. De bouwers van de Vuurtoren kijken naar Jezus als bron van hoop en uitredding.

Morgen zien

Ik kan er erg van genieten om naar een blauwe, wolkenloze lucht te kijken. De lucht is een prachtig onderdeel van het meesterwerk van onze grote Schepper, aan ons gegeven om er plezier aan te beleven. Denk u eens in hoe piloten vaak van het uitzicht kunnen genieten. Ze gebruiken allerlei aanduidingen voor een lucht die perfect is om te vliegen, maar de mooiste is deze: ‘Je kunt morgen zelfs zien.’

We gebruiken cookies voor een betere brows-ervaring. Door deze website te blijven gebruiken stemt u hiermee in. Hier vind u meer informatie over ons gebruik van cookies en hoe u ze kunt uitschakelen.